Design a site like this with WordPress.com
Get started

Artistinosto Helena Haaparanta: (metalli)musiikin monitaituri

Jos olet kuunnellut suomalaista metallimusiikkia viimeisen parinkymmenen vuoden kuluessa, olet erittäin todennäköisesti kuullut Helena Haaparannan laulavan. Melko varmasti olet kuullut myös hänen tekemäänsä musiikkia. Crimfall, Tacere, Maidens of the North… Lisäksi hän on vieraillut monilla muiden kokoonpanojen levyillä niin laulajana, musiikintekijänä, sovittajana kuin tuottajanakin.

Haastattelin Haaparantaa kirjan metallilukua ja vähän muitakin lukuja varten, sillä hän vaikuttaa myös mm. rockia, elektroa ja poppia yhdistelevässä VALO -bändissä sekä nykykansanmusiikin syövereistä ammentavassa Helossa. Raskaampi musiikki on kiehtonut häntä varhaisteini-iästä saakka ja yksi tärkeimmistä vaikuttajista oli marketin levyhyllystä löytynyt Nativity in Black -kokoelma, jolla lukuisat metallibändit soittivat Black Sabbathin kappaleita kunnioittaakseen esikuvaansa.

https://www.youtube.com/watch?v=VcTmunax5OE

Metallibändeissä oman tekijyyden läpilyönti ei ole ollut aina itsestäänselvää. Haaparannalla on kuitenkin ollut vahva tahto osallistua musiikin tekemiseen jo ennen aihepiirin opintojensa aloittamista. Ensimmäisessä levyttäneessä metallibändissään Taceressa hän teki selväksi, ettei aio olla taustalaulaja, vaan haluaa toimia solistina ja osallistua myös musiikin tekemiseen. Pikkuhiljaa se alkoi onnistua, ja hän toteaakin ”Kaikesta huolimatta arvostan sitä kokemusta, koska olen silloin ensimmäistä kertaa alkanut ymmärtää oman panokseni laadun ja oman arvoni musiikintekijänä, muusikkona ja laulajana.”

Aiemmin klassista sekä pop/jazz-laulua, pianon- ja bassonsoittoa, musiikinteoriaa sekä lauluntekemistä opiskellut Haaparanta opiskelee tällä hetkellä päätoimisesti Metropolia Ammattikorkeakoulussa musiikin tekemistä ja tuottamista. Musiikin saralla Haaparannalla on monta rautaa tulessa. Hän rakentaa paraikaa sooloartistiuraansa, kirjoittaa ja säveltää myös muille artisteille sekä tuottaa muutamia tarkkaan valittuja artisteja. Eräs toistaiseksi salainen bändiprojektikin on työn alla. Kuulemmekin varmasti parin vuoden sisällä monia uutisia, joihin Haaparanta liittyy joko keulahahmona tai taustapiruna.

Helo – Palava lintu: https://www.youtube.com/watch?v=t1IF8ls1Lx4

Maidens of the North oli monessakin mielessä esikuvallinen projekti, jonka alkuvaiheita Haaparanta kuvaa seuraavasti: ”Ystäväni ja kollegani Veronique Meeuwsen pyysi minut mukaan tähän projektiin. Hänellä oli loistava idea metallibändistä, jossa olisi vain vahvoja naisia sekä tekemässä että esittämässä musiikkia. Kuka tietää, jos mahdollisen menestyksen jälkeen olisi synnytetty lisäksi sisaryhtyeet Maidens of the South, East sekä West, ja käsissämme olisi ollut maailmanlaajuinen verkosto naisia metallimusiikin parissa.” Kunnianhimoinen idea ja kokoonpano houkuttelivat Haaparannan mukaan harrastelijaprojektiin, mutta selkeän johtajuuden sekä vision puuttuminen ja osaltaan liikakin idearikkaus alkoivat uuvuttaa innokkaita tekijöitä. Tavoilleen uskollisesti itselleen liikaa vetovastuuta kahminut Haaparanta joutui jättämään projektin ensimmäisenä, juuri ennen kuin debyyttisingle piti äänittää. Bändi selviytyi äänityksistä ja julkaisi Haaparannan tekemän ja osin tuottaman Carry Your Darkness -kappaleen, minkä jälkeen ei kulunut vuottakaan ennen kuin kokoonpano hajosi. Helenaa kuitenkin ilahduttaa, että projekti antoi monille kokoonpanon tekijöille paljon eväitä jatkaa: mm. Eramaa -kokoonpano sekä Elsa Wellamon Perkeletär -bändiprojekti nousivat pystyyn Maidensien hajottua.

Helena Haaparanta – Cucoon: https://www.youtube.com/watch?v=UQorXJVZTCo

Advertisement

One thought on “Artistinosto Helena Haaparanta: (metalli)musiikin monitaituri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: